Mitt namn är Göran Strand och jag jobbar som frilansfotograf med bas i Östersund. Jag har alltid haft en stor passion för fotografering och astronomi och har under många år förenat dessa två intressen.

Mina uppdrag som fotograf handlar om allt från porträtt och redaktionella bilder till reklam- och produktfoto samt evenemangsfoto. Utöver fotouppdrag håller jag även föreläsningar, workshops och deltar som fotoguide på fotoresor inom fotografi och astronomi. Läs mer om pågående projekt under sidan aktuellt.

Många av mina bilder har publicerats av bland annat NASA’s Astronomy Picture Of the Day, SpaceWeather.com, National Geographic och flera andra nationella och internationella medier. Mitt filmmaterial har bland annat använts av Coldplay, Spitz Incorporated, Discovery Channel, SVT och flera andra webbaserade nyhetsmedier runt om i världen.

2016 och 2013 utsågs jag till Sveriges bäste astrofotograf av Svenska Astronomiska Sällskapet. 2021 vann jag andra pris i världens största astrofototävling Astronomy Photographer of the Year.

Sedan 2020 jobbar jag tillsammans med Nikon som Z-Creator för deras nya spegellösa kamerasystem. Jag är också ambassadör hos Focus Nordic och Leofoto.